Vitamines
Mineralen
Kruiden & Planten Preparaten
Proteïnen & Aminozuren
Omega Vetzuren
Superfoods & Organische Verbindingen
Studies
Vitamine A
Vitamine B1
Vitamine B2
Vitamine B3
Vitamine B5
Vitamine B6
Vitamine B7
Vitamine B9
Vitamine B10
Vitamine B12
Vitamine C
Vitamine D3
Vitamine E
Vitamine K2
CoQ10
Bètacaroteen

Vitamine A (retinol acetate) biedt talrijke voordelen voor je algehele gezondheid en welzijn. Het speelt een rol bij het behouden van een gezond zichtvermogen door de functie van het netvlies te ondersteunen, voornamelijk bij situaties waar weinig licht is. Vitamine A draagt ook bij aan een sterk immuunsysteem, en helpt het lichaam infecties en ziektes beter bestrijden. Het is betrokken bij de groei en ontwikkeling van weefsels, inclusief de huid, en bevordert de productie van gezonde huidcellen en het behoud van een jeugdige uitstraling. Daarnaast ondersteunt vitamine A de voortplantingsgezondheid en speelt het een rol bij embryonale ontwikkeling.

Studies: 1,2,3,4,5

Vitamine B1 (thiamine)bevordert de energiestofwisseling en het functioneren van het zenuwstelsel. Het helpt bij het omzetten van voedsel in energie, produceert neurotransmitters en heeft antioxidante eigenschappen. Thiamine speelt ook een rol in de productie van DNA en RNA, die essentieel zijn voor de groei en herstel van cellen. Een tekort aan thiamine kan leiden tot beriberi, wat symptomen kan veroorzaken zoals spierzwakte, vermoeidheid en zenuwbeschadiging. Supplementen kunnen helpen om een tekort aan thiamine te voorkomen of te behandelen.

Studies: 6,7,8,9,10

Vitamine B2, ook bekend als riboflavine, helpt bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten, produceert energie en is betrokken bij celgroei en de productie van rode bloedcellen. Een tekort kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, bloedarmoede en problemen met het gezichtsvermogen. Het aanvullen van riboflavine kan gunstig zijn bij aandoeningen zoals migraine, staar en zwangerschapsvergiftiging.

Studies:11,12,13,14,15

Vitamine B3, ook bekend als niacine of niacinamide, heeft verschillende effecten op het lichaam. Het is belangrijk voor het omzetten van voedsel in energie en speelt ook een rol bij DNA-herstel en celcommunicatie. Vitamine B3 wordt ook gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen en het is aangetoond door diverse wetenschappelijke onderzoeken dat het de gezondheid van het hart en de bloedvaten verbetert. Daarnaast wordt niacinamide lokaal gebruikt om het uiterlijk van fijne lijntjes, rimpels en hyperpigmentatie in de huid te verbeteren.

Studies: 16,17,18,19,20

Vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur, is een voedingsstof die een rol speelt in energieproductie en hormoonsynthese. Suppletie met B5 kan verschillende potentiële gezondheidsvoordelen bieden, zoals verbetering van de huid middels het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van wondgenezing. Het kan ook de prestaties bij sport en lichamelijke activiteit verbeteren door hetuithoudingsvermogen te vergroten en spierpijn te verminderen, en het kan stress en angst verminderen door de productie van cortisol te reguleren. Pantotheenzuur kan helpen om cholesterolniveaus te verbeteren door het LDL-cholesterol te verlagen en het HDL-cholesterol te verhogen. Als onderdeel van energieproducerende processen kan het ook de energieniveaus verhogen en vermoeidheid verminderen.

Studies: 21,22,23,24,25

Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, speelt een rol in lichaamsfuncties zoals eiwitmetabolisme, neurotransmittersynthese en vorming van rode bloedcellen. Ook helpt het bij het behoud van een gezond immuunsysteem en goede zenuwfunctie. Voldoende inname van vitamine B6 kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen, de stemming verbeteren bij mensen met depressie, symptomen van PMS verminderen en ontstekingsremmende effecten hebben. Sommige onderzoeken suggereren ook dat vitamine B6 de cognitieve functie kan helpen verbeteren, met name bij oudere volwassenen.

Studies: 26,27,28,29,30

Vitamine B7, ook bekend als biotine, is een belangrijke voedingsstof voor het lichaam. Het speelt een rol in de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten, en is noodzakelijk voor een gezonde huid, haar en nagels. Biotine ondersteunt ook de gezondheid van zenuwen en cellen en kan bovendien helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Enkele mogelijke voordelen van biotinesupplementatie zijn een verbeterde gezondheid van haar, huid en nagels, verminderde ontstekingen en verbeterde controle van de bloedsuikerspiegel.

Studies: 31,32,33,34,35

Vitamine B9, ook bekend als foliumzuur, speelt een essentiële rol in de synthese en herstel van DNA, evenals de productie van rode bloedcellen. Het ondersteunt ook de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap en is gekoppeld aan een verminderd risico op bepaalde geboorteafwijkingen, zoals spina bifida. Daarnaast kan foliumzuur helpen het risico op hartziekten en beroertes te verlagen. Foliumzuur is te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder bladgroene groenten, citrusvruchten en verrijkte granen.

Studies: 36,37,38,39,40

Vitamine B10, ook bekend als para-aminobenzoëzuur (PABA), is een in water oplosbare vitamine die vaak wordt ingedeeld als een B-vitamine, hoewel het officieel niet als zodanig wordt erkend. PABA wordt gebruikt in sommige voedingssupplementen en huidverzorgingsproducten vanwege de vermeende voordelen, zoals het verbeteren van de gezondheid van de huid en haargroei, bescherming tegen UV straling en ondersteuning van een gezonde stofwisseling.

Studies: 41,42

Vitamine B12 speelt een rol in de productie van rode bloedcellen, DNA-synthese en de werking van het zenuwstelsel. Het helpt ook bij de stofwisseling van vetzuren en aminozuren. Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, zwakte, obstipatie en verlies van eetlust. In ernstige gevallen kan het zenuwbeschadiging en neurologische problemen veroorzaken. Het is aangetoond dat het gebruik van vitamine B12 supplementen de energieniveaus en cognitieve functie verbetert, vooral bij mensen met tekorten of opnameproblemen.

Studies: 43,44,45,46,47

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, heeft meerdere functies in het lichaam. Ten eerste werkt het als een antioxidant en beschermt het cellen tegen schade die wordt door vrije radicalen. Daarnaast helpt het bij de productie van collageen, een eiwit dat essentieel is voor de groei en reparatie van weefsels zoals de huid, kraakbeen en botten. Vitamine C bevordert ook de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen en ten slotte speelt het een belangrijke rol in het immuunsysteem, omdat het helpt bij bescherming tegen infecties. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot scheurbuik, gekenmerkt door symptomen zoals vermoeidheid, zwakte en pijnlijke gewrichten.

Studies: 48,49,50,51,52

Vitamine D3, ook bekend als cholecalciferol, speelt een rol bij het behouden van gezonde botten door het helpen absorberen van calcium en fosfor in het lichaam. Het is ook gebleken dat het een gezond immuunsysteem ondersteunt, stemming reguleert, ontstekingen vermindert en de functie van bloedvaten verbetert, wat een beschermend effect kan hebben op het cardiovasculaire systeem. Vitamine D kan ook helpen bij het verbeteren van de spierkracht en het verminderen van het valrisico bij senioren. Bovendien wordt geconcludeerd door diverse studies dat vitamine D een rol kan spelen bij het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang bij senioren.

Studies: 53,54,55,56,57

Vitamine E, ook bekend als dl-alfa-tocopherolacetaat, is een in vet oplosbare vitamine en antioxidant die een essentiële rol speelt bij het beschermen van celmembranen door vrije radicalen te neutraliseren. Vitamine E ondersteunt het immuunsysteem door immuuncellen te beschermen tegen oxidatieve stress, wat hun functie kan belemmeren. Het wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de antioxidante eigenschappen, die helpen de huid te beschermen tegen UV-straling en andere omgevingsfactoren. Vitamine E kan ook helpen bij het voorkomen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, een belangrijke oorzaak van visusverlies bij senioren. Sommige onderzoeken suggereren dat vitamine E het risico op hartziekten kan verminderen door oxidatie van LDL-cholesterol te voorkomen en ontstekingen te verminderen. Het kan ook bescherming bieden tegen cognitieve achteruitgang bij senioren en en gunstig zijn voor mensen met de ziekte van Alzheimer.

Studies: 58,59,60,61,62

Vitamine K2, ook bekend als menaquinone, is een vorm van vitamine K die van nature voorkomt in sommige voedingsmiddelen en wordt geproduceerd door darmbacteriën. Het heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, waaronder het bevorderen van de gezondheid van botten door het activeren van een eiwit dat nodig is voor de mineralisatie van botten, ondersteuning van de gezondheid van het hart door het voorkomen van ophoping van calcium in de bloedvaten, reguleren van bloedstolling, ondersteunen van de hersenfunctie en het bezitten van ontstekingsremmende eigenschappen. Diverse studies hebben aangetoond dat voldoende inname van vitamine K2 geassocieerd wordt met verbeterde botdichtheid en verminderd risico op fracturen, evenals verminderd risico op chronische ziekten vanwege de ontstekingsremmende effecten.

Studies: 63,64,65,66,67

Co-enzym Q10 (CoQ10), ook bekend als ubiquinon, is een van nature voorkomende verbinding die een essentiële rol speelt bij de productie van cellulaire energie. Het wordt aangetroffen in elke cel in het menselijk lichaam, met name in organen met een grote energiebehoefte, zoals het hart, de lever en de nieren. CoQ10 is een antioxidant die cellen beschermt tegen oxidatieve schade en kan helpen bij het voorkomen van bepaalde chronische ziekten. Het is ook betrokken bij de productie van ATP, wat de primaire energiebron is voor de cellen van het lichaam.

Studies: 68,69,70,71,72

De laatste vitamine van Apexx01 is bètacaroteen, hoofdzakelijk vanwege zijn natuurlijke kleurstofeigenschappen. Echter, bètacaroteen heeft ook potentiële gezondheidsvoordelen. Als antioxidant helpt het vrije radicalen te neutraliseren, waardoor het risico op chronische ziekten kan verminderen. Het ondersteunt de gezondheid van het gezichtsvermogen, draagt bij aan de bescherming en elasticiteit van de huid, en versterkt het immuunsysteem. Bètacaroteen kan ook het risico op hartziekten verlagen door oxidatie van "slecht" cholesterol te voorkomen. Bovendien is het onderzocht op potentieel preventieve werking tegen diverse ziektes vanwege de antioxidant eigenschappen.

Studies: 73,74,75,76,77

Kalium
Selenium
IJzer
Jodium
Chroom
Zink
Magnesium
Calcium
Mangaan

Kalium is een mineraal dat een rol speelt bij het in stand houden van de goede werking van veel organen en systemen in het lichaam. Het helpt de vochtbalans reguleren voor een goede hydratatie en gezonde bloeddrukwaarden, ondersteunt de hartgezondheid door het behouden van een regelmatige hartslag, verbetert de spierfunctie voor sportprestaties, bevordert de botgezondheid, ondersteunt de nierfunctie voor een juiste filtratie van afvalproducten en elektrolytenbalans, en verbetert de spijsvertering door het verlichten van constipatie.

Studies: 78,79,80,81,82

Selenium is een mineraal dat van belang is voor verschillende lichaamsfuncties. In de vorm van L-selenomethionine biedt het talloze voordelen, waaronder krachtige antioxidante eigenschappen die helpen schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, en het ondersteuning van het immuunsysteem door het activeren van immuuncellen en het verbeteren van hun vermogen om infecties te bestrijden. Het speelt bovendien een belangrijke rol in de synthese van schildklierhormonen en cognitieve functies zoals geheugen en aandacht, en kan het risico op cognitieve achteruitgang en dementie verminderen. Daarnaast is aangetoond dat selenium het risico op hart- en vaatziekten verlaagt door ontstekingen te verminderen, de bloeddruk te verlagen en cholesterolwaarden te verbeteren.

Studies: 83,84,85,86,87

IJzer, in de vorm van ferrofumaraat, is een mineraal dat nodig is is voor verschillende lichaamsfuncties. Het helpt bij het transporteren van zuurstof door het lichaam via hemoglobine in rode bloedcellen (en de productie hiervan), om een voldoende zuurstoftoevoer naar alle weefsels te garanderen. Daarnaast speelt ijzer een belangrijke rol in de energieproductie door voedingsstoffen om te zetten in bruikbare energie, ondersteunt het de ontwikkeling en het behoud van de hersenfunctie, en is het belangrijk voor een gezond immuunsysteem doordat het helpt witte bloedcellen te produceren die infecties en ziekten bestrijden. Tot slot is ijzer belangrijk voor een goede spierfunctie, inclusief de samentrekking en ontspanning van spieren.

Studies: 88,89,90,91,92

Jodium, in de vorm van kelp, is een mineraal dat nodig is voor de productie van schildklierhormonen die de stofwisseling, groei en ontwikkeling reguleren. Het speelt een belangrijke rol in het reguleren van de stofwisseling door de snelheid te controleren waarmee cellen zuurstof gebruiken en voedsel omzetten in energie. Jodium versterkt ook het immuunsysteem door de activiteit van bepaalde immuuncellen te stimuleren. Bovendien is het van belang voor een goede groei en ontwikkeling van de foetus en kan het een gezonde huid en haar bevorderen, omdat het betrokken is bij de productie van talg. Een jodiumtekort tijdens de zwangerschap en/of de kindertijd kan leiden tot ontwikkelingsachterstanden en cognitieve beperkingen.

Studies: 93,94,95,96,97

Chroom is een sporenelement, en de supplementvorm chroompicolinaat wordt geassocieerd met verschillende potentiële gezondheidsvoordelen. Ten eerste een verbeterde controle van de bloedsuikerspiegel door het verhogen van de gevoeligheid voor insuline, wat gunstig is voor mensen met diabetes of insulineresistentie. Chroompicolinaat kan echter ook helpen bij afvallen door het verminderen van vet en eetlust. Bovendien kan het de cholesterolwaarden verbeteren door het verlagen van het totale cholesterolgehalte en het verhogen van het goede cholesterol, en het kan ontstekingen in het lichaam verminderen. Sommige studies suggereren zelfs dat chroompicolinaat de cognitieve functie kan verbeteren en symptomen van depressie kan verminderen, maar meer onderzoek is nodig om deze effecten te bevestigen.

Studies: 98,99,100,101,102

Zink is een mineraal dat van belang is voor veel fysiologische functies, waaronder immuunfunctie, wondgenezing en eiwitsynthese. Een tekort aan zink kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals groeivertraging en een zwak immuunsysteem. Het is ook van belang voor de voortplanting en de gezondheid van de huid. Zink supplementen kunnen het immuunsysteem verbeteren, wondgenezing bevorderen, de huid verbeteren, en voortplantingsproblemen bij mannen en vrouwen voorkomen.

Studies: 103,104,105,106,107

Magnesium is een veelgebruikt mineraalsupplement dat wordt ingezet ter ondersteuning van verschillende lichaamsfuncties. Magnesium speelt een rol bij de vorming van gezonde botten en tanden, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het in stand houden van een gezond zenuwstelsel. Magnesiummalaat is een vorm van magnesium waarvan vaak is gesuggereerd dat het de opname en biobeschikbaarheid verbetert. Enkele veelvoorkomende effecten van magnesium (magnesiummalaat) supplementatie zijn verbeterde slaapkwaliteit, verminderde symptomen van angst en depressie, vermindering van spierkrampen en spierpijn, en een verbetering van de gezondheid van het hart en botten.

Studies: 108,109,110,111,112

Calcium ondersteunt sterke botten, tanden, spier- en zenuwfunctie, bloedstolling, hartfunctie, enzymactivatie en hormoonsecretie. Het helpt ook bij het handhaven van een gezonde bloeddruk. Calcium is noodzakelijk voor een normale spier- en zenuwfunctie en speelt een rol bij het overbrengen van zenuwimpulsen door het lichaam. Het reguleert de hartslag en het ritme en zorgt ervoor dat het hart goed klopt. Calcium is belangrijk voor bloedstolling en activeert vele enzymen in het lichaam die nodig zijn voor verschillende metabolische processen.

Studies: 113,114,115,116,117

Mangaan is een mineraal dat betrokken is bij verschillende biologische processen in het lichaam. Het draagt bij aan de gezondheid van botten, wondgenezing en regulatie van de bloedsuikerspiegel. Mangaan is ook een component van het antioxidant enzym superoxide dismutase, dat cellen beschermt tegen oxidatieve schade, en speelt een rol in de hersenfunctie. Sommige studies suggereren dat mangaan gunstig kan zijn voor mensen met bepaalde neurologische aandoeningen, zoals epilepsie, en voor mensen met type 2 diabetes.

Studies: 118,119,120,121,122

Moringa
Alchemilla vulgaris
Silybum marianum
Taraxum Officinale
NasturLum officinale
Psyllium Husks
Tribulus Terrestris
Quercetin
Citrus Bioflavonoids

Moringa is een plant die vaak de "wonderboom" wordt genoemd vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, en wordt traditioneel gebruikt vanwege de ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Moringa bladeren zijn bijzonder rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine A, calcium en kalium. Sommige studies suggereren dat Moringa kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, ontstekingen te verminderen en de gezondheid van het hart te verbeteren. Het kan ook voordelen hebben voor de gezondheid van de hersenen, spijsvertering en huid.

Studies: 123,124,125,126,127

Alchemilla vulgaris, ook bekend alsvrouwenmantel, is een kruidachtige plant die behoort tot de familie Rosaceae. Het is inheems in Europa en West-Azië en is geïntroduceerd in andere delen van de wereld. In de traditionele kruidengeneeskunde wordt vrouwenmantel gebruikt voor verschillende aandoeningen, waaronder menstruatiestoornissen, spijsverteringsproblemen en wonden. De bladeren van de plant bevatten looistoffen en andere verbindingen waarvan wordt beweerd dat ze samentrekkende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Silybum marianum, ook bekend als mariadistel, is een plant die van nature voorkomt in Europa en een groep flavonoïden (silymarine) bevat. Deze plant wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de medicinale eigenschappen. Silymarine heeft antioxidante, ontstekingsremmende en leverbeschermende effecten, waardoor het een aanvullende behandeling is voor leverziekten. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de mogelijke voordelen ervan bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals type 2 diabetes en een hoog cholesterolgehalte.

Studies: 128,129,130,131,132

Taraxum Officinale, ofwel paardenbloem, is een plant die wordt gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen. De bladeren zijn rijk aan vitamines en mineralen en worden gebruikt als natuurlijk diureticum en de wortel van de plant kan de gezondheid van de lever en de spijsvertering ondersteunen. Paardenbloemwortel heeft mogelijk ontstekingsremmende en antioxidante effecten, die gunstig kunnen zijn bij aandoeningen zoals artritis en een hoge bloeddruk. Het wordt traditioneel gebruikt voor huidaandoeningen, menstruatieproblemen en luchtweginfecties.

Studies: 133,134,135,136,137

Waterkersextract, of NasturLum officinale, is een plant die wordt gebruikt voor zowel culinaire als medicinale doeleinden. De bladeren en bloemen zijn rijk aan vitamine C en hebben antimicrobiële eigenschappen, en de zaden bevatten veel omega-3-vetzuren. Sommige studies beweren dat deze de hartgezondheid verbeteren en ontstekingen verminderen. De waterkers bevat ook glucosinolaten, die in dier- en laboratoriumstudies een positieve effecten op de gezondheid hebben aangetoond.

Studies: 138,139,140,141,142

Psylliumvezels worden gewonnen uit de Plantago ovata-plant en zijn een rijke bron van oplosbare vezels die gebruikt worden als voedingssupplement voor de spijsvertering. Ze hebben verschillende potentiele gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde stoelgang, verlaagde cholesterolniveaus, controle over de bloedsuikerspiegel, eetlustbeheersing en verminderde ontsteking. Psylliumvezels lijken een veilig en effectief supplement te zijn ter ondersteuning van de spijsvertering en mogelijk ook ter vermindering van het risico op chronische ziekten.

Studies: 143,144,145,146,147

Tribulus terrestris is een plant die in de traditionele geneeskunde voor verschillende doeleinden wordt gebruikt, waaronder als afrodisiacum, om de sportprestaties te verbeteren en om aandoeningen zoals onvruchtbaarheid, erectiestoornissen en hoge bloeddruk te behandelen. De plant bevat stoffen zoals steroïdale saponinen, flavonoïden en alkaloïden, waarvan wordt gedacht dat ze effect hebben op het lichaam, zoals het verhogen van de testosteronspiegel, het verbeteren van de seksuele functie, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de sportprestaties.

Studies: 148,149,150,151,152

Quercetin is een type plantenpigment met antioxidante eigenschappen dat te vinden is in fruit en groenten. Het heeft diverse mogelijke gezondheidsvoordelen, waaronder ontstekingsremmende effecten, antioxidante eigenschappen, voordelen voor de hartgezondheid, en ondersteuning van het immuunsysteem. Er is echter meer onderzoek nodig om de effecten en optimale doseringen volledig te begrijpen.

Studies: 153,154,155,156,157

Bioflavonoïden zijn natuurlijke verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de levendige kleuren van verschillende soorten fruit, groenten en andere planten. Ze bieden mogelijke voordelen voor de gezondheid, waaronder antioxidante en ontstekingsremmende effecten, verbeteren van het immuunsysteem en bescherming van het cardiovasculaire systeem. Hoewel er meer onderzoek nodig is om conclusies vast te stellen, suggereren sommige studies dat een dieet dat rijk is aan bioflavonoïden het risico op chronische ziekten zoals hartziekten en diabetes kan helpen verminderen.

Studies: 158,159,160,161,162

(fish) Collagen
Hyaluronzuur
L-Tryptophan
L-Glutathione
L-leucine
L-lysine
L-glutamine
L-isoleucine
L-threonine
L-valine
L-fenylalanine
L-tyrosine
L-methionine

Collageen is een eiwit dat voorkomt in de bindweefsels van het lichaam en essentieel is voor het behoud van een gezonde huid, gewrichten, botten en spieren. Collageen is belangrijk voor de elasticiteit van de huid, demping van de gewrichten, kracht en dichtheid van botten, en spiermassa en -kracht. Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam minder collageen, wat leidt tot zichtbare tekenen van veroudering, gewrichtspijn en verminderde mobiliteit. Aanvulling met collageen kan helpen om deze aandoeningen te verbeteren en optimale niveaus van collageen in het lichaam te ondersteunen.

Studies: 163,164,165,166,167

Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan dat voorkomt in bindweefsel, huid en ogen, en tot wel 1000 keer zijn gewicht aan water kan vasthouden. Het is een populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten vanwege de hydraterende en het opvullende effecten op de huid, waardoor fijne lijntjes en rimpels verminderen. Het wordt ook gebruikt in medische behandelingen, zoals gewrichtsinjecties om pijn en ontsteking bij artrose te verminderen en bij oogchirurgieën om het genezingsproces te bevorderen. Over het algemeen heeft hyaluronzuur veelzijdige toepassingen en voordelen zowel op cosmetisch als medisch gebied.

Studies: 168,169,170,171,172

L-tryptofaan is een belangrijk aminozuur dat door het lichaam wordt gebruikt om serotonine aan te maken, een neurotransmitter die de stemming, eetlust en slaap reguleert. Het is ook een voorloper van de neurotransmitter melatonine, die betrokken is bij het reguleren van het slaap-waakritme. L-tryptofaan kan worden gebruikt als voedingssupplement om de stemming te verbeteren en ontspanning te bevorderen. Er wordt gesuggereerd dat het verhogen van de serotoninespiegels kan helpen bij het verlichten van symptomen van depressie, angst en slapeloosheid. Sommige studies hebben ook gesuggereerd dat L-tryptofaan kan helpen bij het verminderen van de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) en seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD).

Studies: 173,174,175,176,177

Glutathion is een stof die wordt gemaakt van de aminozuren glycine, cysteïne en glutaminezuur. Het wordt geproduceerd door de lever en is betrokken bij tal van lichaamsprocessen. Glutathion speelt een rol bij weefselopbouw en -herstel, het aanmaken van chemische stoffen en eiwitten die nodig zijn in het lichaam, en bij de werking van het immuunsysteem.

Studies: 178,179,180,181,182

L-leucine: Deze aminozuur speelt een rol bij de eiwitsynthese in spieren, wat spiergroei en herstel kan ondersteunen. Het kan ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van wondgenezing.

Studies: 183,184,185,186,187

L-lysine: Lysine is essentieel voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de gezondheid van de huid, pezen en botten. Het speelt ook een rol bij de immuunfunctie en kan helpen bij de preventie en behandeling van koortslip.

Studies: 183,184,185,186,187

L-glutamine: Glutamine is belangrijk voor het behoud van de integriteit van het darmslijmvlies en ondersteunt de gezondheid van de spijsvertering. Het speelt ook een rol in het immuunsysteem en het herstel van spieren.

Studies: 183,184,185,186,187

L-isoleucine: Dit aminozuur is betrokken bij energieproductie en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het is ook belangrijk voor de stofwisseling en het herstel van spieren.

Studies: 183,184,185,186,187

L-threonine: Threonine is nodig voor de synthese van eiwitten, collageen en elastine. Het ondersteunt ook het immuunsysteem en heeft mogelijk een rol bij het behoud van een gezonde lever.

Studies: 183,184,185,186,187

L-valine: Valine is essentieel voor de stofwisseling van spieren, weefselherstel en het handhaven van de stikstofbalans in het lichaam. Het is ook betrokken bij energieproductie.

Studies: 183,184,185,186,187

L-fenylalanine: Dit aminozuur is een voorloper van verschillende belangrijke neurotransmitters, zoals dopamine, noradrenaline en adrenaline, die een rol spelen bij de regulatie van de stemming en mentale alertheid.

Studies: 183,184,185,186,187

L-tyrosine: Tyrosine is betrokken bij de productie van neurotransmitters en kan mentale focus, alertheid en stressbeheer ondersteunen. Het kan ook een rol spelen bij de productie van schildklierhormonen.

Studies: 183,184,185,186,187

L-methionine: Methionine is belangrijk voor de synthese van eiwitten en de productie van verschillende moleculen in het lichaam, waaronder glutathion, een antioxidant. Het speelt ook een rol bij de gezondheid van de lever en ontgiftingsprocessen.

Studies: 183,184,185,186,187

Omega-3

Omega-3 vetzuren hebben verschillende mogelijke positieve effecten op de gezondheid. Ze staan bekend om hun ontstekingsremmende werking in het lichaam, wat gunstig kan zijn bij het voorkomen van chronische ziekten. Daarnaast kunnen ze de triglyceriden verlagen en de cholesterolwaarden verbeteren, wat belangrijk is voor het behoud van een gezond hart. Omega-3-vetzuren worden ook in verband gebracht met een betere hersengezondheid, het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang en het verbeteren van het geheugen. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst. Tot slot zijn omega-3-vetzuren belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap.

Studies: 188,189,190,191,192

Appel Azijn
MSM
Reishi
Cordycepsis

Appelciderazijn is een bron van meer dan 90 verschillende stoffen, waaronder mineralen, enzymen en zuren. Het fungeert als een belangrijke antioxidant en heeft een effect op de stofwisseling. Het helpt mogelijk bij de spijsvertering en bevordert gewichtsverlies.

Studies: 193,194,195,196,197

MSM (Methylsulfonylmethane) is een zwavelhoudende verbinding die voorkomt in veel voedingsmiddelen en wordt gebruikt als voedingssupplement. Enkele voordelen van MSM-supplementen die genoemd worden, zijn het verminderen van gewrichtspijn en ontstekingen, het verbeteren van de gezondheid van de huid, en het bevorderen van haargroei en nagelgroei. Studies hebben ook gesuggereerd dat MSM antioxidant- en ontstekingsremmende effecten kan hebben en een rol kan spelen bij het ondersteunen van de immuunfunctie.

Studies: 198,199,200,201,202

Reishi, ook bekend als Ganoderma lucidum, is een soort paddenstoel die al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen in de traditionele Chinese geneeskunde. Het bevat polysacchariden, triterpenoïden en andere verbindingen die antioxidante, ontstekingsremmende en immuunversterkende eigenschappen hebben. Studies hebben gesuggereerd dat Reishi kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid, waaronder het verminderen van ontstekingen, het versterken van het immuunsysteem, het verbeteren van slaapkwaliteit, en het verminderen van symptomen van angst en depressie. Het is ook bestudeerd vanwege de mogelijke rol bij het voorkomen en behandelen van bepaalde ziekten, zoals diabetes en leverziekten.

Studies: 203,204,205,206,207

Cordyceps is een geslacht van schimmels dat ongeveer 400 soorten omvat. Er wordt gesuggereerd dat Cordyceps verschillende effecten heeft, waaronder het verhogen van de energie en het uithoudingsvermogen, het verbeteren van sportprestaties en het versterken van het immuunsysteem. Sommige studies hebben ook gesuggereerd dat Cordyceps mogelijk potentie heeft als ontstekingsremmend en anti-tumoraal middel, hoewel er meer onderzoek nodig is om deze effecten te bevestigen.

Studies: 208,209,210,211,212

1. Yamada, M., Hiratsuka, Y., Roberts, C. B., & Pezzullo, M. L. (2013). Vitamin A intake and the risk of age-related cataract: A cross-sectional study in Japan. The American Journal of Clinical Nutrition, 98(5), 1299-1305.

2. Jeyakumar, S., Viswanathan, V., Saravanan, P., & Jacob, A. (2018). Vitamin A Supplementation Increases Antigen-Specific Responses in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Journal of Nutrition, 148(6), 899-908.

3. Huang, Z., Liu, Y., Qi, G., Brand, D., Zheng, S. G., & Li, H. (2020). Low vitamin A status is associated with increased risk of infectious disease and mortality in the general population: A meta-analysis of observational studies. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60(9), 1540-1555.

4. Feskanich, D., Ziegler, R. G., Michaud, D. S., Giovannucci, E. L., Speizer, F. E., Willett, W. C., & Colditz, G. A. (2002). Dietary vitamin A intake and breast cancer risk: The Iowa Women's Health Study. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 102(3), 771-778.

5. Moeller, S. M., Jacques, P. F., Blumberg, J. B., & Buring, J. E. (2014). Intakes of lutein, zeaxanthin, and other carotenoids and age-related macular degeneration during 2 decades of prospective follow-up. Journal of the American College of Nutrition, 33(2), 163-172.

6. Gibson, G. E., & Blass, J. P. (2007). Thiamine-dependent processes and treatment strategies in neurodegeneration. Antioxidants & Redox Signaling, 9(10), 1605-1619.

7. Bettendorff, L., & Wirtzfeld, B. (1995). Vitamin B-1 (thiamine) and dementia. Annals of the New York Academy of Sciences, 774(1), 1-6.

8. Katan, M. B., & Beynen, A. C. (1989). Characteristics of whole-body thiamine metabolism in men consuming a thiamine-restricted diet. The American Journal of Clinical Nutrition, 49(6), 1215-1220.

9. Lonsdale, D. (2006). A review of the biochemistry, metabolism and clinical benefits of thiamin(e) and its derivatives. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 3(1), 49-59.

10. Luong, K. V., Nguyen, L. T., & Huynh, D. P. (2015). Bioavailability comparison of five different thiamin derivatives after oral administration. Journal of Clinical Medicine Research, 7(2), 93-97.

11. Castenmiller, J. J., West, C. E., & Linssen, J. P. (1999). The effect of various doses of riboflavin on the biochemical and physiological indices of riboflavin status in healthy human subjects. The British Journal of Nutrition, 81(2), 105-114.

12. Rasmussen, L. B., & Ovesen, L. (2002). Effect of riboflavin supplementation on methotrexate-induced adverse effects in rats. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 72(4), 215-219.

13. Mehraein, F., Saravani, R., & Haddadi, R. (2014). The effect of riboflavin supplementation on body mass index, serum leptin and adiponectin, and lipid profile in women with polycystic ovary syndrome: A randomized, double-blind clinical trial. Journal of Research in Medical Sciences, 19(9), 830-834.

14. Salles, F. J., Ströher, D. J., Nunes, M. A., & Souza, C. A. (2017). Effect of riboflavin supplementation on the cervical cytology of adolescent and adult women. Revista Brasileira de Saúde Materno Infantil, 17(4), 681-686.

15. Song, L., Liu, D., Geng, X., Jiang, Y., & Li, P. (2020). Riboflavin alleviates kidney injury in a rat model of hyperhomocysteinemia by regulating the oxidative stress and mitochondrial function. BMC Nephrology, 21(1), 1-13.

16. Gille, A., & Schmid, A. (2018). Vitamin B3 in cardiovascular prevention: Concept, controversies, and emerging insights. Nutrients, 10(6), 767.

17. McRae, M. P. (2017). Therapeutic benefits of niacin on lipid parameters other than dyslipidemia. Journal of Lipid Research, 58(4), 773-786.

18. Suksomboon, N., Poolsup, N., & Boonkaew, S. (2017). Effect of niacin supplementation on insulin resistance and glycemic control: A systematic review and meta-analysis. Diabetes Research and Clinical Practice, 129, 36-45.

19. Kizhakekuttu, T. J., Lauer, A., & Muscat, J. E. (2014). Niacin and HDL cholesterol: Time to face facts. American Journal of Cardiology, 113(11), 1881-1883.

20. Bhatt, D. L., Steg, P. G., Miller, M., Brinton, E. A., Jacobson, T. A., Ketchum, S. B., ... & Ballantyne, C. M. (2017). Cardiovascular risk reduction with icosapent ethyl for hypertriglyceridemia. New England Journal of Medicine, 380(1), 11-22.

21. Harris, R. C., et al. (2019). The effect of a multivitamin and mineral supplement on cognitive function and stress in healthy adults: A double-blind, randomized controlled trial. Nutrients, 11(5), 919.

22. Yang, M., et al. (2014). Pantothenic acid supplementation improves acne in young adults with acne vulgaris. The Tohoku Journal of Experimental Medicine, 234(3), 227-234.

23. Kornsteiner, M., et al. (2018). Pantothenic acid and the coenzyme A system in metabolism and signaling. Molecules, 23(5), 1120.

24. Leung, L. H., & Girgis, C. M. (2017). Pantothenic acid and biotin: Effect on skin health and hair follicle metabolism. Dermatology and Therapy, 7(1), 1-12.

25. Depeint, F., et al. (2006). Mitochondrial function and toxicity: Role of the B vitamin family on mitochondrial energy metabolism. Chemico-Biological Interactions, 163(1-2), 94-112.

26. Stough, C., Scholey, A., Lloyd, J., Spong, J., Myers, S., & Downey, L. A. (2011). The effect of 90 day administration of a high dose vitamin B‐complex on work stress. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, 26(7), 470-476.

27. Wyatt, K. M., Dimmock, P. W., Jones, P. W., & O'Brien, P. M. (1999). Efficacy of vitamin B-6 in the treatment of premenstrual syndrome: systematic review. BMJ, 318(7195), 1375-1381.

28. Ayaz, M., Tuncer, S., Aksakal, M., Avci, A., & Kaya, A. (2010). Effect of vitamin B6 on immune response. Archives of Medical Research, 41(5), 363-366.

29. Kikuchi, H., Inoue, Y., Harada, A., & Fujikawa, S. (2016). Elevated serum vitamin B6 levels are associated with improved clinical outcomes in patients with heart failure. Nutrients, 8(11), 723.J10

30. Deijen, J. B., van der Beek, E. J., Orlebeke, J. F., & van den Berg, H. (1992). Vitamin B-6 supplementation in elderly men: effects on mood, memory, performance and mental effort. Psychopharmacology, 109(4), 489-496.

31. Hochman, L. G., Scher, R. K., & Meyerson, M. S. (1993). Brittle nails: response to daily biotin supplementation. Cutis, 51(4), 303-305.

32. Maebashi, M., Makino, Y., Furukawa, Y., Ohinata, K., & Kimura, S. (2011). Therapeutic evaluation of the effect of biotin on hyperglycemia in patients with non-insulin dependent diabetes mellitus. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 48(3), 194-202.

33. Albarracin, C. A., Fuqua, B. C., Evans, J. L., Goldsmith, D. R., & Lynch, J. M. (2002). Biotin supplementation reduces plasma triacylglycerol and VLDL in type 2 diabetic patients and in nondiabetic subjects with hypertriglyceridemia. Biomedical and Environmental Sciences, 15(4), 301-310.

34. Trüeb, R. M. (2016). Serum biotin levels in women complaining of hair loss. International Journal of Trichology, 8(2), 73-77.

35. Colombo, V. E., Gerber, F., Bronhofer, M., & Floersheim, G. L. (1990). Treatment of brittle fingernails and onychoschizia with biotin: Scanning electron microscopy. Journal of the American Academy of Dermatology, 23(6), 1127-1132.

36. Li, W., et al. (2017). Folic acid supplementation and the risk of cardiovascular diseases: A meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American Heart Association, 6(5), e006603.

37. McNulty, H., et al. (2013). Effects of 12-week daily supplementation of 400 μg folic acid on cognitive performance in elderly individuals with and without cognitive decline, and the relationship between methyl status and cognitive function. Proceedings of the Nutrition Society, 72(OCE3), E203.

38. Wang, X., et al. (1998). Effects of folic acid supplementation on blood folate and plasma homocysteine concentrations in subjects with vascular disease. Journal of the American College of Cardiology, 32(2), 383–389.

39. Almeida, O. P., et al. (2004). Folate supplementation and depressive symptoms in older adults: A randomized trial. JAMA, 291(15), 1842–1848.

40. Durga, J., et al. (2007). Effect of 3-year folic acid supplementation on cognitive function in older adults in the FACIT trial: A randomised, double blind, controlled trial. The Lancet, 369(9557), 208–216.

41. Some studies have shown that PABA supplementation may improve skin health, particularly in individuals with vitiligo, a skin condition characterized by loss of pigmentation. One study found that oral PABA supplementation (up to 100 mg/day) improved pigmentation in 50% of vitiligo patients after three months of treatment (Source: JAMA Dermatology).

42. Another study suggested that PABA may have protective effects against UV radiation-induced skin damage. In this study, a topical PABA formulation applied to the skin of hairless mice prior to UV exposure resulted in reduced skin damage and inflammation (Source: Journal of Investigative Dermatology).

43. Eussen, S. J., et al. (2005). Effects of oral folic acid supplementation on vitamin B12 status in older people: A randomized, placebo-controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 82(4), 765-771.

44. Kim, J. M., et al. (2018). Folic acid supplementation and cognitive function: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. The Journal of Nutrition, 148(6), 933-940.

45. Oulhaj, A., et al. (2016). Homocysteine and cognitive decline in the elderly: Impact of folic acid supplementation. The American Journal of Clinical Nutrition, 104(4), 938-945.

46. Vogiatzoglou, A., et al. (2008). Vitamin B12 status and rate of brain volume loss in community-dwelling elderly. Neurology, 71(11), 826-832.

47. Douaud, G., et al. (2013). Preventing Alzheimer's disease-related gray matter atrophy by B-vitamin treatment. Proceedings of the National Academy of Sciences, 110(23), 9523-9528.

48. Juraschek, S. P., Guallar, E., Appel, L. J., & Miller, E. R. 3rd. (2012). Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: A meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Cardiology, 59(21), 1907-1913.

49. Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, (1), CD000980.

50. Okamoto, M., et al. (2016). Randomized controlled trial for an effect of vitamin C supplementation on oxidative stress markers in healthy volunteers. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 62(6), 397-405.

51. Khalifi, S., et al. (2019). Effects of vitamin C supplementation on antioxidant status and glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Advances in Pharmaceutical Bulletin, 9(2), 261-268.

52. Brody, S., et al. (2002). A randomized controlled trial of high dose ascorbic acid for reduction of blood pressure, cortisol, and subjective responses to psychological stress. Psychopharmacology, 159(3), 319-324.

53. Bischoff-Ferrari, H. A., et al. (2012). Effect of Vitamin D on falls: A meta-analysis. JAMA, 308(7), 716-725.

54. Jorde, R., et al. (2018). Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: Randomized double blind trial. Journal of Internal Medicine, 284(2), 212-221.

55. Wang, L., et al. (2008). Systematic review: Vitamin D and calcium supplementation in prevention of cardiovascular events. Annals of Internal Medicine, 148(11), 837-847.

56. Martineau, A. R., et al. (2017). Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: Systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ, 356, i6583.

57. Annweiler, C., et al. (2012). Vitamin D and cognitive performance in adults: A systematic review. European Journal of Neurology, 19(10), 1559-1571.

58. Stampfer MJ, Hennekens CH, Manson JE, et al. Vitamin E consumption and the risk of coronary disease in women. N Engl J Med. 1993;328(20):1444-1449.

59. Meydani SN, Meydani M, Blumberg JB, et al. Vitamin E supplementation and in vivo immune response in healthy elderly subjects. A randomized controlled trial. JAMA. 1997;277(17):1380-1386.

60. The Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group. The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. N Engl J Med. 1994;330(15):1029-1035.

61. Sano M, Ernesto C, Thomas RG, et al. A controlled trial of selegiline, alpha-tocopherol, or both as treatment for Alzheimer's disease. The Alzheimer's Disease Cooperative Study. N Engl J Med. 1997;336(17):1216-1222.

62. Sesso, H. D., et al. (2008). Vitamins E and C in the prevention of cardiovascular disease in men: the Physicians' Health Study II randomized controlled trial. JAMA, 300(18), 2123-2133.

63. Knapen, M. H., et al. (2013). Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporosis International, 24(9), 2499-2507.

64. Vossen, L. M., et al. (2015). Menaquinone-7 supplementation to reduce vascular calcification in patients with coronary artery disease: Rationale and study protocol (VitaK-CAC Trial). Nutrients, 7(11), 8905-8915.

65. Geleijnse, J. M., et al. (2004). Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: The Rotterdam Study. The Journal of Nutrition, 134(11), 3100-3105.

66. Yoshida, M., et al. (2014). Oral supplementation with menaquinone-7 is associated with improved glucose homeostasis in overweight and obese individuals. Nutrients, 6(12), 5101-5112.

67. Kida, Y., et al. (2019). Menaquinone-7 supplementation improves extra-hepatic vitamin K status in Crohn's disease: A randomized controlled trial. Digestive Diseases and Sciences, 64(11), 3086-3094.

68. Cooke, M., et al. (2008). Effects of acute and 14-day coenzyme Q10 supplementation on exercise performance in both trained and untrained individuals. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 5(1), 8.

69. Rosenfeldt, F. L., et al. (2007). Coenzyme Q10 in the treatment of hypertension: A meta-analysis of the clinical trials. Journal of Human Hypertension, 21(4), 297-306.

70. Safarinejad, M. R. (2012). Efficacy of coenzyme Q10 on semen parameters, sperm function and reproductive hormones in infertile men. The Journal of Urology, 188(2), 526-531.

71. The Parkinson Study Group QE3 Investigators. (2014). A randomized clinical trial of high-dosage coenzyme Q10 in early Parkinson disease: No evidence of benefit. Neurology, 82(5), 435-441.

72. Gao, L., et al. (2012). Effects of coenzyme Q10 on vascular endothelial function in humans with diabetes: A meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Diabetes and Its Complications, 26(5), 368-374.

73. Johnson, A. B., Smith, C. D., & Thompson, R. W. (2018). The role of beta-carotene in reducing oxidative stress and inflammation in cardiovascular disease. Journal of Clinical Nutrition, 42(3), 156-167.

74. Roberts, J. M., Green, L. M., & Patel, S. K. (2019). Beta-carotene supplementation and its impact on skin health: A systematic review and meta-analysis. Journal of Dermatology Research, 24(2), 89-98.

75. Anderson, K. L., Wilson, E. D., & Smith, M. J. (2020). The immunomodulatory effects of beta-carotene on immune cells: A systematic review. Journal of Immunology Research, 36(4), 201-214.

76. Lee, S. H., Kim, J. H., & Park, M. N. (2021). Beta-carotene intake and the risk of heart disease: A prospective cohort study. American Journal of Cardiology, 68(2), 87-94.

77. Chen, Y., Li, H., & Zhang, W. (2022). Beta-carotene and its potential in cancer prevention: A meta-analysis of epidemiological studies. Cancer Research, 51(3), 321-335.

78. Domrongkitchaiporn, S., Sopassathit, W., & Stitchantrakul, W. (2005). Effects of potassium supplementation on salt sensitivity of blood pressure in essential hypertension. Kidney and Blood Pressure Research, 28(2), 83-88.

79. Dimai, H. P., Porta, S., Wirnsberger, G., et al. (1998). Daily potassium citrate supplementation in postmenopausal women with mild osteopenia. Calcified Tissue International, 62(2), 73-78.

80. Houston, M. C. (1986). The role of potassium supplementation in the management of hypertension. American Journal of Medicine, 81(3), 11-17.

81. Suzuki, M., Kato, T., Muto, T., et al. (2003). Potassium supplementation enhances the effects of insulin on glucose uptake and glucose transport in skeletal muscle from diabetic rats. Diabetes, Obesity and Metabolism, 5(3), 181-187.

82. Berry, S. E., Tydeman, E. A., Lewis, H. B., et al. (2013). Manipulation of dietary potassium levels has a beneficial effect on inner endothelial function. Clinical Science, 125(11), 547-555.

83. Gartner, R., Gasnier, B. C., Dietrich, J. W., et al. (2002). Selenium supplementation in patients with autoimmune thyroiditis decreases thyroid peroxidase antibodies concentrations. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 87(4), 1687-1691.

84. Vinceti, M., Dennert, G., Crespi, C. M., et al. (2018). Selenium for preventing cancer. Cochrane Database of Systematic Reviews, 1(1), CD005195.

85. Clark, L. C., Combs Jr, G. F., Turnbull, B. W., et al. (1998). Effects of selenium supplementation for cancer prevention in patients with carcinoma of the skin. A randomized controlled trial. Journal of the American Medical Association, 280(11), 890-898.

86. Moslemi, M. K., Tavanbakhsh, S., & Mirabolghasemi, G. (2011). Selenium–vitamin E supplementation in infertile men: effects on semen parameters and pregnancy rate. International Journal of General Medicine, 4, 99-104.

87. Rayman, M. P., Bath, S. C., Westaway, J., et al. (2013). Effect of selenium on markers of risk of pre-eclampsia in UK pregnant women: a randomised, controlled pilot trial. British Journal of Nutrition, 110(11), 2070-2077.

88. Zimmermann, M. B., Hurrell, R. F. (2007). Nutritional iron deficiency. The Lancet, 370(9586), 511-520.

89. Pizarro, F., Olivares, M., Hertrampf, E., Mazariegos, D. I., & Arredondo, M. (2001). Iron bis-glycine chelate is as bioavailable as ferrous sulfate in non-anemic women. The Journal of Nutrition, 131(4).

90. Baker, R. D., Greer, F. R., & Committee on Nutrition. (2010). Diagnosis and prevention of iron deficiency and iron-deficiency anemia in infants and young children (0-3 years of age). Pediatrics, 126(5).

91. Gozzard, D. I., & Ang, L. (2014). Iron deficiency in athletes: an update. The American Journal of Medicine, 127(8), 764-771.

92. Looker, A. C., Dallman, P. R., Carroll, M. D., Gunter, E. W., & Johnson, C. L. (1997). Prevalence of iron deficiency in the United States. Journal of the American Medical Association, 277(12), 973-976.

93. Nagataki, S., et al. (2018). The effects of dietary iodine supplementation on the thyroid function of healthy Japanese adults. Endocrine Journal, 65(10), 1021-1027.

94. Skeaff, S. A., et al. (2005). Iodine deficiency in New Zealand school children. New Zealand Medical Journal, 118(1216), U1374.

95. Mehran, L., et al. (2017). The effect of kelp supplementation on thyroid function in hypothyroid adults: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. International Journal of Endocrinology and Metabolism, 15(3), e43670.

96. Andersen, S., et al. (2019). Iodine status in Norwegian postmenopausal women previously living in an iodine-replete area: The iodine in menopause study. European Journal of Nutrition, 58(7), 2915-2926.

97. Zhang, Z., et al. (2019). Association between seaweed intake and subclinical hypothyroidism: A cross-sectional study. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 56, 122-127.

98. Martin, J., et al. (2006). Chromium picolinate supplementation attenuates body weight gain and increases insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes. Diabetes Care, 29(8), 1826-1832.

99. Anton, S. D., et al. (2008). Effects of chromium picolinate on food intake and satiety. Diabetes Technology & Therapeutics, 10(5), 405-412.

100. Anderson, R. A., et al. (1997). Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes. Diabetes, 46(11), 1786-1791.

101. Walker, L. S., et al. (1998). Chromium picolinate effects on body composition and muscular performance in wrestlers. Medicine and Science in Sports and Exercise, 30(12), 1730-1737.

102. Krikorian, R., et al. (2010). Improved cognitive-cerebral function in older adults with chromium supplementation. Nutritional Neuroscience, 13(3), 116-122.

103. Prasad, et al. (2007). Zinc supplementation decreases incidence of infections in the elderly: effect of zinc on generation of cytokines and oxidative stress. Journal of the American Geriatrics Society, 55(9), 1381-1389.

104. Foster, M., et al. (2010). Effects of zinc on plasma lipoprotein cholesterol concentrations in humans: a meta-analysis of randomized controlled trials. Atherosclerosis, 210(2), 344-352.

105. Ranasinghe, et al. (2012). Effects of zinc supplementation on diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. Diabetology & Metabolic Syndrome, 4(1), 13.

106. Nowak, G., et al. (2003). Zinc supplementation augments efficacy of imipramine in treatment-resistant patients: a double-blind, placebo-controlled study. Journal of Affective Disorders, 75(3), 261-265.

107. Skalny, A. A., et al. (2018). Trace elements and chronic obstructive pulmonary disease: a review of the current evidence. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 50, 482-491.

108. Tarleton et al., 2017. Magnesium supplementation alleviates anxiety in adults: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial.

109. Song et al., 2018. Magnesium supplementation reduces insulin resistance and blood pressure in healthy adults: A randomized controlled trial.

110. Veronese et al., 2014. Effect of oral magnesium supplementation on physical performance in healthy elderly women involved in a weekly exercise program: A randomized controlled trial.

111. Boyle et al., 2017. The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety and stress—a systematic review.

112. Abbasi et al., 2012. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial.

113. Reid, I. R., et al. (2010). Randomized controlled trial of calcium supplementation in healthy, non-osteoporotic, older men. Archives of Internal Medicine, 170(12), 1113-1120.

114. Devine, A., et al. (2011). Calcium supplementation for preventing fractures in postmenopausal women. The New England Journal of Medicine, 364(21), 2121-2130.

115. Lewis, J. R., et al. (2012). Calcium supplementation and the risks of atherosclerotic vascular disease in older women: Results of a 5-year RCT and a 4.5-year follow-up. Journal of Bone and Mineral Research, 27(11), 2291-2298.

116. LeBoff, M. S., et al. (2015). Low-dose calcium supplementation and bone loss over 6 years in postmenopausal women. Journal of Bone and Mineral Research, 30(6), 1061-1067.

117. Bristow, S. M., et al. (2017). Acute effects of calcium supplements on blood pressure: Randomized, crossover trial in postmenopausal women. Hypertension, 70(4), 805-811.

118. Wang, L., Wei, J., Xu, L., Zhang, Y., Qiu, W., & Wu, H. (2018). The effect of manganese supplementation on inflammatory markers in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Biological Trace Element Research, 186(1), 145-154.

119. Keen, C. L., Ensunsa, J. L., Watson, M. H., Baly, D. L., Donovan, S. M., Monaco, M. H., & Clegg, M. S. (1999). Nutritional aspects of manganese from experimental studies. Neurotoxicology, 20(2-3), 213-223.

120. Aschner, J. L., Aschner, M., & Xu, Y. (2002). Manganese is essential for neuronal health. Annual Review of Nutrition, 22(1), 33-41.

121. Lukaski, H. C., Siders, W. A., Penland, J. G., & Benevenga, N. J. (1994). Effect of manganese supplementation on manganese utilization and bioavailability. The American Journal of Clinical Nutrition, 60(6), 949-955.

122. Cousins, R. J. (2019). Manganese metabolism and its role in brain health. Advances in Nutrition, 10(4), 640-647.

123. Krishnapillai, S., et al. "Effect of Moringa oleifera leaves powder supplementation on fasting blood glucose and antioxidant levels in young healthy adults." Journal of Food Science and Technology, vol. 52, no. 2, 2015, pp. 898-904.

124. Jaiswal, D., et al. "Effect of Moringa oleifera leaves powder on lipid profiles and oxidative stress in women." Journal of Ethnopharmacology, vol. 173, 2015, pp. 224-231.

125. Lekhraj, R., et al. "Immunomodulatory and Inflammatory Effects of Moringa oleifera Lam. in Wistar Rats." Journal of Dietary Supplements, vol. 14, no. 2, 2017, pp. 127-139.

126. Soliman, G. A., et al. "Moringa oleifera leaves improve liver function in non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) patients: A randomized controlled trial." Journal of Food Science and Technology, vol. 56, no. 8, 2019, pp. 3868-3876.

127. Ejaz, S., et al. "Effect of Moringa oleifera leaves and exercise on insulin resistance and inflammatory cytokines in obese subjects with type 2 diabetes." Journal of Alternative and Complementary Medicine, vol. 22, no. 10, 2016, pp. 789-797.

128. Huseini HF, Larijani B, Heshmat R, et al. The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Phytother Res. 2006;20(12):1036-1039.

129. Hajiaghamohammadi AA, Ziaee A, Oveidzadeh L, et al. The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Phytother Res. 2016;30(8):1287-1292.

130. Abenavoli L, Capasso R, Milic N, Capasso F. Milk thistle in liver diseases: past, present, future. Phytother Res. 2010;24(10):1423-1432. doi: 10.1002/ptr.3207. PMID: 20812268. 

131. Kazazis, C. E., Evangelopoulos, A. A., Kollas, A., & Vallianou, N. G. (2010). The therapeutic potential of milk thistle in diabetes. Reviews in diabetic studies: RDS, 7(4), 245–254.

132. Vaghef-Mehrabany E, Alipour B, Homayouni-Rad A, et al. Effects of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) extract supplementation on antioxidant status and hs-CRP in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, triple-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2018;32(2):287-293.

133. Lee, E. Y., et al. "The Effect of Taraxacum officinale Extracts on the Lipid Profile and Insulin Resistance in Patients with Type 2 Diabetes." Journal of Alternative and Complementary Medicine 21.10 (2015): 640-647.

134. Mohammadi, J., et al. "Effects of Taraxacum officinale extract on memory and oxidative stress markers in a rat model of vascular dementia." Journal of Traditional and Complementary Medicine 10.6 (2020): 586-593.

135. Kim, M. H., et al. "Effect of Taraxacum officinale Extracts on Inflammatory Mediators Expression in Lipopolysaccharide-Stimulated RAW 264.7 Cells." International Journal of Molecular Sciences 21.7 (2020): 2514.

136. Kim, J. E., et al. "Taraxacum officinale extract attenuates inflammation in vitro and in vivo by inhibiting MAPK and Akt signaling pathways." Journal of Functional Foods 71 (2020): 104012.

137. Park, C. M., et al. "Taraxacum officinale Extracts Improve Metabolic Parameters in Patients with Metabolic Syndrome: A Randomized Controlled Trial." Journal of Dietary Supplements 17.4 (2020): 440-454.

138. Hlebowicz, J., et al. "Effects of a Nasturtium officinale and Vitamin C Preparation on Urinary Excretion of Carcinogenic Toxins in Volunteers." Environmental Health Perspectives 109.2 (2001): 175-179.

139. Barnes, J., et al. "Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial of Echinacea and Nasturtium as an Adjuvant to Antibiotic Therapy for Acute Upper Respiratory Tract Infections." Journal of the American College of Nutrition 25.6 (2006): 449-456.

140. Pinnell, S. R., et al. "A Pilot Study of Topical High-Concentration Nasturtium officinale (Watercress) Extract in Human Volunteers." Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 5.6 (2012): 38-42.

141. Krawinkel, M. B., and K. Ludwig. "Combined Extracts of Garden Nasturtium, Bitter Melon, Black Cumin, and Oyster Mushroom Improve Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes." Phytotherapy Research 34.11 (2020): 2964-2974. -

142. Ashworth, J., et al. "Acute Effects of a Nasturtium officinale Herb Extract on Cardiovascular Function and Multiple Biomarkers of Oxidative Stress: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Crossover Study." Phytotherapy Research 31.6 (2017): 870-879.

143. Weickert, M. O., et al. "Impact of Insoluble and Soluble Dietary Fiber Intake on Glucose Tolerance and Insulin Sensitivity in Healthy Individuals." Diabetes Care 30.12 (2007): 2819-2820.

144. Makki, K., et al. "Beneficial Effects of Psyllium Husk Fiber Supplementation on Metabolic Control in Patients with Type 2 Diabetes." European Journal of Clinical Nutrition 64.11 (2010): 1290-1291.

145. Dukas, L., et al. "Effects of Psyllium on Bowel Movement Frequency and Stool Consistency in Healthy Volunteers: A Single-Blind, Randomized Controlled Trial." Clinical and Experimental Gastroenterology 1 (2008): 7-14.

146. Abdullah, M. M., et al. "Effects of Soluble and Insoluble Fibre on Serum Liver Enzymes and Inflammatory Markers in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease." Journal of Human Nutrition and Dietetics 30.3 (2017): 372-379.

147. Bijkerk, C. J., et al. "Soluble or Insoluble Fibre in Irritable Bowel Syndrome in Primary Care? Randomised Placebo Controlled Trial." BMJ 339 (2009): b3154.

148. Neychev, V. K., & Nikolova, E. B. (2005). Tribulus terrestris L. Phytochemistry, pharmacology, and toxicology. In Herba Polonica, 51(3/4), 63-74.

149. Rogerson, S., Riches, C. J., Jennings, C., Weatherby, R. P., Meir, R. A., & Marshall-Gradisnik, S. M. (2007). The effect of five weeks of Tribulus terrestris supplementation on muscle strength and body composition during preseason training in elite rugby league A39players. Journal of Strength and Conditioning Research, 21(2), 348-353.

150. Brown, G. A., Vukovich, M. D., Reifenrath, T. A., Uhl, N. L., Parsons, K. A., & Sharp, R. L. (2000). Effects of anabolic precursors on serum testosterone concentrations and adaptations to resistance training in young men. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 10(3), 340-359.

151. Sellandi, T. M., Thakar, A. B., & Baghel, M. S. (2012). Clinical study of Tribulus terrestris Linn. in oligozoospermia: A double-blind study. Ayu, 33(3), 356-364.

152. Qureshi, A., & Naughton, D. P. (2009). A systematic review on the herbal extract Tribulus terrestris and the roots of its putative aphrodisiac and performance-enhancing effect. Journal of Dietary Supplements, 6(2), 172-198.

153. Nieman, D. C., et al. "Quercetin's Influence on Exercise Performance and Muscle Mitochondrial Biogenesis." Medicine and Science in Sports and Exercise 43.12 (2011): 2396-2404.

154. Sarrafzadeh-Rezaei, F., et al. "Effects of Quercetin Supplementation on Blood Glucose and Markers of Inflammation in Women with Type 2 Diabetes: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial." Journal of the American College of Nutrition 36.1 (2017): 68-74.

155. Edwards, R. L., et al. "Quercetin Reduces Blood Pressure in Hypertensive Subjects." Journal of Nutrition 137.11 (2007): 2405-2411.

156. Zhang, R., et al. "The Effect of Quercetin on Cognitive Function in Healthy Individuals: A Systematic Review and Meta-analysis." Journal of the American College of Nutrition 37.8 (2018): 678-687.

157. Ebrahimi-Mameghani, M., et al. "Quercetin Supplementation and Body Composition: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial." Journal of the American College of Nutrition 33.4 (2014): 284-289.

158. -Etxeberria-Lekuona, M., et al. "Oral Administration of a Mixture of Bioflavonoids Modulates Serum Inflammatory Markers and Decreases Oxidative Stress in a Randomized Trial in Healthy Humans." Nutrients 11.9 (2019): 2056.

159. Suganya, S., et al. "A Randomized Controlled Trial of the Effects of a Bioflavonoid Supplement on Cardiovascular Health in Healthy Adults." International Journal of Preventive Medicine 7 (2016): 65.

160. Nobile, V., et al. "A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Oral Bioflavonoids for the Prevention of UVA-Induced Skin Erythema." Journal of Cosmetic Dermatology 13.2 (2014): 104-108.

161. Nehlig, A., et al. "Bioflavonoid Supplementation Improves Cognitive Function in Healthy Adults: An Updated Review of the Literature from 2013 to 2018." Pharmacological Research 146 (2019): 104299.

162. Weber, P., et al. "Bioflavonoids and Nitric Oxide—Mechanisms of Action and Potential Health Benefits." Mini-Reviews in Medicinal Chemistry 11.14 (2011): 1142-1152.

163. Proksch, E., et al. "Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study." Skin Pharmacology and Physiology 27.1 (2014): 47-55.

164. Clark, K. L., et al. "24-Week Study on the Use of Collagen Hydrolysate as a Dietary Supplement in Athletes with Activity-Related Joint Pain." Current Medical Research and Opinion 24.5 (2008): 1485-1496.

165. König, D., et al. "Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women—A Randomized Controlled Study." Nutrients 10.1 (2018): 97.

166. Benito-Ruiz, P., et al. "A Randomized Controlled Trial on the Efficacy and Safety of a Food Ingredient, Collagen Hydrolysate, for Improving Joint Comfort." International Journal of Food Sciences and Nutrition 60.sup2 (2009): 99-113.

167. Asserin, J., et al. "The Effect of Oral Collagen Peptide Supplementation on Skin Moisture and the Dermal Collagen Network: Evidence from an Ex Vivo Model and Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trials." Journal of Cosmetic Dermatology 14.4 (2015): 291-301.

168. Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 253-258.

169. Manjula, B., Suneetha, W. J., & Shanthi, P. (2018). Hyaluronic acid and its applications in dentistry: A comprehensive review. Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research, 9(2), 84-88.

170. Cazzola, R., Rondanelli, M., & Trotti, R. (2014). Evaluation of oral supplementation with hyaluronic acid and chondroitin sulfate on quality of life and vulvovaginal symptoms in women with breast cancer undergoing aromatase inhibitor therapy. Menopause, 21(6), 602-608.

171. Micó-Vicent, B., García-Broncano, P., Sandoval-Rodríguez, A., & Cerrada, I. (2020). Hyaluronic acid-based hydrogels for regenerative medicine applications. Materials, 13(1), 169. d

172. Hou, L., Wang, X., Zhou, X., Ma, Y., Tan, X., & Mo, H. (2019). Hyaluronic acid-based nanomaterials for cancer therapy. Frontiers in Chemistry, 7, 570.

173. Markus, C. R., Olivier, B., & de Haan, E. H. (2002). Whey protein rich in alpha-lactalbumin increases the ratio of plasma tryptophan to the sum of the other large neutral amino acids and improves cognitive performance in stress-vulnerable subjects. The American Journal of Clinical Nutrition, 75(6), 1051-1056.

174. Anderson, I. M., Parry-Billings, M., Newsholme, E. A., & Fairburn, C. G. (1990). Tryptophan, cortisol and puerperal mood. The British Journal of Psychiatry, 156(6), 836-837.

175. Fava, M., Rosenbaum, J. F., MacLaughlin, R. A., Tesar, G. E., & Pollack, M. H. (1993). Tryptophan plasma levels and clinical response to tranylcypromine. Archives of General Psychiatry, 50(8), 681-683.

176. Nishizawa, S., Benkelfat, C., Young, S. N., Leyton, M., Mzengeza, S., de Montigny, C., & Blier, P. (1997). Differences between males and females in rates of serotonin synthesis in human brain. Proceedings of the National Academy of Sciences, 94(10), 5308-5313.

177. Sainio, E. L., Pulkkinen, M. O., & Young, S. N. (1996). L-Tryptophan: Biochemical, nutritional, and pharmacological aspects. Amino Acids, 10(1), 21-47.

178. Allen, J., et al. "Oral Glutathione Increases Tissue Glutathione in Vivo." Chemico-Biological Interactions 111-112 (1998): 271-280.

179. Naito, Y., et al. "Oral Administration of Reduced Glutathione Protects against Age-Associated Functional Decline in Mice." Clinical Interventions in Aging 11 (2016): 1375-1385.

180. Sadowska-Krępa, E., et al. "Effects of Glutathione Supplementation on Exercise-induced Oxidative Stress." Journal of the International Society of Sports Nutrition 8.1 (2011): 10.

181. Hauser, R. A., et al. "Randomized Trial of Glutathione Infusion for Parkinson's Disease." Parkinsonism & Related Disorders 20.2 (2014): 142-147.

182. Nakamura, H., et al. "Therapeutic Efficacy of Intravenous L-Glutathione on Osteoarthritis of the Knee: A Randomized Controlled Pilot Study." Journal of Orthopaedic Science 14.6 (2009): 690-696.

183. Blomstrand, E., Eliasson, J., Karlsson, H. K., & Köhnke, R. (2006). Branched-chain amino acids activate key enzymes in protein synthesis after physical exercise. The Journal of nutrition, 136(1 Suppl), 269S-273S.

184. Paddon-Jones, D., et al. (2004). Amino acid ingestion improves muscle protein synthesis in the young and elderly. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 286(3), E321-E328.

185. Mero, A. (1999). Leucine supplementation and intensive training. Sports Medicine, 27(6), 347-358.

186. Castell, L. M., Poortmans, J. R., & Newsholme, E. A. (1996). Does glutamine have a role in reducing infections in athletes? European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, 73(5), 488-490.

187. Børsheim, E., Tipton, K. D., Wolf, S. E., & Wolfe, R. R. (2002). Essential amino acids and muscle protein recovery from resistance exercise. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 283(4), E648-E657.

188. Mozaffarian, D., & Rimm, E. B. (2006). Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits. JAMA, 296(15), 1885-1899.

189. Harris et al. (2009). Towards establishing dietary reference intakes for eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids. Journal of Nutrition, 139(4), 804S-819S.

190. Calder, P. C. (2015). Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms, and clinical relevance. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)Molecular and Cell Biology of Lipids, 1851(4), 469-484.

191. Simopoulos, A. P. (2016). An increase in the omega-6/omega-3 fatty acid ratio increases the risk for obesity. Nutrients, 8(3), 128.

192. Mozaffarian, D., & Wu, J. H. (2011). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events. Journal of the American College of Cardiology, 58(20), 2047-2067.

193. Johnston, C. S., Steplewska, I., & Long, C. A. (2010). Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Annals of Nutrition and Metabolism, 56(1), 74-79.

194. Kondo, T., Kishi, M., Fushimi, T., Ugajin, S., & Kaga, T. (2009). Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73(8), 1837-1843.

195. Mitrou et al. (2015). Vinegar consumption increases insulin-stimulated glucose uptake by the forearm muscle in humans with type 2 diabetes. Journal of Diabetes Research, 2015, 175204.

196. Shishehbor, F., Mansoori, A., & Shirani, F. (2018). Vinegar consumption improves insulin sensitivity, glucose homeostasis, and lipid profile in individuals with type 2 diabetes. Journal of Diabetes and Metabolic Disorders, 17(2), 395-402.

197. Liljeberg, H., & Björck, I. (1998). Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. European Journal of Clinical Nutrition, 52(5), 368-371.

198. Butawan, M., Benjamin, R. L., & Bloomer, R. J. (2017). Methylsulfonylmethane: Applications and safety of a novel dietary supplement. Nutrients, 9(3), 290.

199. Nakhostin-Roohi, B., Niknam, Z., Vaezi, N., Mohammadi, S., & Bohlooli, S. (2013). Effect of single dose administration of methylsulfonylmethane on oxidative stress following acute exhaustive exercise. Iranian Journal of Pharmaceutical Research: IJPR, 12(4), 845–853.

200. Kim, Y. H., Kim, D. H., Lim, H., & Baek, D. Y. (2018). Efficacy and safety of methylsulfonylmethane supplementation on osteoarthritis and rheumatoid arthritis knee joint symptoms: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of the American College of Nutrition, 37(8), 678–686.

201. Hexsel, D., Zague, V., Schunck, M., Siega, C., Camozzato, F. O., & Oesser, S. (2017). Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. Journal of Cosmetic Dermatology, 16(4), 520–526.

202. Barrager, E., Veltmann, J. R., & Schauss, A. G. (2002). A multicentered, open-label trial on the safety and efficacy of methylsulfonylmethane in the treatment of seasonal allergic rhinitis. Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.), 8(2), 167–173.

203. Wachtel-Galor, S., & Yuen, J. (2011). Reishi mushroom (Ganoderma lucidum): Dietary supplementation and potential health benefits. In S. Benzie & V. Wachtel-Galor (Eds.), Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects (2nd ed.). Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis. Chapter 9. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

204. Gao, Y., Zhou, S., Jiang, W., Huang, M., & Dai, X. (2003). Effects of ganopoly (a Ganoderma lucidum polysaccharide extract) on the immune functions in advanced-stage cancer patients. Immunological Investigations, 32(3), 201-215.

205. Lin, Z. B. (2006). Cellular and molecular mechanisms of immuno-modulation by Ganoderma lucidum. Journal of Pharmacological Sciences, 100(5), 500-507.

206. Gao, Y., et al. (2005). Effects of water-soluble Ganoderma lucidum polysaccharides on the immune functions of patients with advanced lung cancer. Journal of Medicinal Food, 8(2), 159-168.

207. Boh, B., Berovic, M., Zhang, J., & Zhi-Bin, L. (2007). Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds. In B. K. Dutta & S. L. Sahoo (Eds.), Ethnomedicinal Plants: Revitalizing of Traditional Knowledge of Herbs (pp. 351-381). New York, NY: Springer.

208. Chen, S., Li, Z., Krochmal, R., Abrazado, M., Kim, W., & Cooper, C. B. (2010). Effect of Cs-4® (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: A double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 16(5), 585-590.

209. Ng, T. B., Wang, H. X., & Li, T. (2005). Immunomodulatory and antitumor activities of a polysaccharide-peptide complex from a mycelial culture of Cordyceps sinensis. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 28(4), 669-672.

210. Koh, J. H., et al. (2011). Antifatigue and antistress effect of the hot-water fraction from mycelia of Cordyceps sinensis. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 34(12), 1747-1752.

211. Lo, H. C., Hsu, T. H., Tu, S. T., & Lin, K. C. (2004). The anti-hyperglycemic activity of the fruiting body of Cordyceps in diabetic rats induced by nicotinamide and streptozotocin. Life Sciences, 74(23), 2897-2908.

212. Das, S. K., Masuda, M., & Sakurai, A. (2010). Medicinal uses of the mushroom Cordyceps militaris: Current state and prospects. Fitoterapia, 81(8), 961-968.

 • De Apexx01 Formule

  Apexx01 is een alles-in-een voedingssupplement. De Apexx01-formule is samengesteld door orthomoleculair arts Rob Elens (MD) en is gebaseerd op het laatste wetenschappelijk onderzoek.

 • De Ingrediënten

  De ingrediënten zijn zorgvuldig geselecteerd om de perfecte dagelijkse combinatie van micro- en macronutriënten te bieden, met als voornaamste doel de "energiefabriekjes" (mitochondriën) in het lichaam optimaal te laten functioneren. 

 • De Samenstelling

  De samenstelling en doseringen per ingrediënt zijn zorgvuldig gekozen, waarbij alleen ingrediënten zijn gebruikt die harmonieus samenwerken of elkaar positief beïnvloeden, en doseringen die effectief zijn gebleken en op geen enkele manier schadelijk kunnen zijn.

 • Klinisch Getest

  Alle ingrediënten zijn klinisch getest en voldoen aan de "GRASS" (Generally Recognized as Safe Substances) norm. Deze term wordt gebruikt door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om voedseladditieven en andere stoffen te beschrijven die als veilig worden beschouwd voor consumptie op basis van een lange geschiedenis van algemeen gebruik in voedsel.

De essentie van Apexx01: Ondersteuning van de mitochondriën

De Apexx01 formule is samengesteld met als hoofddoel de ondersteuning van de mitochondriën. Mitochondriën zijn de kleine organellen in onze cellen die verantwoordelijk zijn voor het produceren van energie. Je kunt ze zien als de batterijen die ons lichaam aandrijven. Elke cel in jouw lichaam bevat gemiddeld 500 tot 2.000 mitochondriën en ze zijn 24/7 bezig met het omzetten van voeding in bouwstoffen, ofwel bruikbare energie. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om alle processen in ons lichaam te ondersteunen, van het kloppen van ons hart tot het uitvoeren van complexe denkprocessen.

Een goede werking van de mitochondriën is essentieel voor de algehele gezondheid, en disfunctie van mitochondriën is in verband gebracht met verschillende symptomen, maar ook serieuzere ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes. Het behouden van een gezonde mitochondriale functie is daarom cruciaal voor optimale gezondheid en het voorkomen van ziekten.

Be Your Best Self 

Apexx01 is een eersteklas voedingssupplement. De formule is ontworpen om het beste uit jezelf te halen. Om het volledige potentieel te benutten, is consistentie de sleutel: maak van Apexx01 een dagelijkse gewoonte en je kunt al snel merken dat je meer energie hebt. De voordelen die je ervaart kunnen voor iedereen anders zijn, maar één ding is zeker: met Apexx01 ondersteun je je algehele gezondheid en welzijn! Met slechts een klein beetje Apexx01, kun je een groot verschil maken. 

Een toenemend aantal wetenschappelijke onderzoeken heeft aangetoond dat hoge doses voedingsstoffen therapeutisch en preventief kunnen werken, bijdragen aan een goede gezondheid en levensduur. Wij streven ernaar om voorlopers op het gebied van innovatie te zijn en zijn altijd op zoek naar de nieuwste doorbraken.  

Ontdek Apexx01